همه چیز درباره
Push Notification


راه‌اندازی کمپین بیشتر بدانید

تبلیغات پوش نوتیفیکیشن (پوش نوتیفیکیشن موبایل)


پوش نوتیفیکیشن (Push Notification) به عنوان یه نوع از تبلیغات اینترنتی، این روز‌ها برای کاربران موبایل و اپلیکیشن عبارت آشنایی است. با حجم عظیم اپلیکیشن‌های موجود در اپ استور‌ها و گوشی‌های موبایلی که در دست کاربران وجود دارد، تقریباً همه با انواع این نوع اعلان مواجه می‌شوند و از مزایایش استفاده می‌کنند.

پوش نوتیفیکیشن که پیش از این تنها به عنوان یک کانال ارسال محتوا توسط برند‌های بزرگ جهانی مورد استفاده قرار می‌گرفت، در حال حاضر به یکی از اثرگذار‌ترین شیوه‌های تبلیغات موبایلی، نگه‌داشت و جلب مشارکت کاربر بدل شده است. اما این شیوه‌ی تعامل ناشران اپلیکیشن با کاربر، صرفاً به ارتباط و جلب مشارکت ختم نمی‌شود؛ بلکه پوش نوتیفیکیشن را در زمره‌ی یکی از منحصر به فرد‌ترین کانال‌های تبلیغات و بازاریابی نیز قرار می‌دهد.

ناشران اپلیکیشن‌ها با استفاده‌ی تجاری از این امکان می‌توانند هم به عنوان یک جایگاه تبلیغاتی از پوش نوتیفیکیشن درآمد کسب کنند و هم کاربران حرفه‌ای تر خود را در ازای دریافت مبلغی، به استفاده از نسخه‌ی بدون تبلیغ اپلیکیشن سوق دهند.

با این حساب، کسب‌و‌کار‌ها می‌توانند پوش نوتیفیکیشن را نیز به عنوان یکی از کانال‌های اثربخش تبلیغات در استراتژی بازاریابی محصول یا خدمات خود بگنجانند. اما برای استفاده‌ی درست از این ابزار ابتدا باید دید کاملی نسبت به آن پیدا کرد و آن را به خوبی شناخت. استفاده‌ی نادرست از این ابزار مفید می‌تواند به ریزش کاربر یا پدید آمدن احساس منفی نسبت به موضوع آگهی پوش نوتیفیکیشن منجر شود.

پوش نوتیفیکیشن چیست؟


پوش نوتیفیکیشن (Push Notification) به بیان ساده نوعی پیام کوتاه است که روی دستگاه‌های موبایل ظاهر می‌شود. توسعه‌دهندگان و ناشران اپلیکیشن می‌توانند هر زمان که بخواهند این پیام‌ها را برای کاربران اپ ارسال کنند. برای دریافت این پیام نیز لازم نیست کاربر داخل اپلیکیشن یا حتی مشغول کار کردن با دستگاه موبایل خود باشد؛ پیام بلافاصله پس از ارسال، روی بخشی از صفحه‌ی موبایل آنها ظاهر خواهد شد.

با این پیام کار‌های زیادی می‌شود کرد. برای مثال می‌توان تازه‌ترین نتایج مسابقات فوتبال یا رویداد خاصی مثل فروش ویژه یا عرضه‌ی یک محصول را به این وسیله به اطلاع کاربر رساند، یا از او خواست کار به‌خصوصی مثل دانلود یک کد تخفیف را انجام دهد. بسیاری از اپلیکیشن‌ها با استفاده از پوش نوتیفیکیشن، کاربر را به تعامل بیشتر با اپ فرا می‌خوانند.

در واقع کسب‌و‌کار‌ها می‌توانند با استفاده از این امکان، به طور مستقیم و بدون نیاز به واسطه‌هایی مثل بنر یا شبکه‌های اجتماعی، به مشتریان بالفعل و بالقوه‌ی خود دسترسی فوری داشته باشند.

ماهیت پوش نوتیفیکیشن مثل پیامک (SMS) یا سایر اعلان‌های موبایلی است، اما تنها به دست کسانی می‌رسد که اپلیکیشن فرستنده را روی موبایل خود نصب کرده باشند. تمام پلتفرم‌های موبایلی از جمله iOS، اندروید، ویندوز و بلک بری از پوش نوتیفیکیشن پشتیبانی می‌کنند و خدمات ویژه‌ی خود را دارند.

از پوش نوتیفیکیشن چه استفاده‌ای می‌شود؟


همان‌گونه که پیش‌تر گفتیم، پوش نوتیفیکیشن برای توسعه‌دهندگان و ناشران اپلیکیشن حکم ابزاری را دارد که به واسطه‌ی آن می‌توانند کاربر را به تعامل بیشتر دعوت کنند و یا اطلاعات مفیدی در اختیار او بگذارند. با این حال پوش نوتیفیکیشن ویژگی‌های منحصر‌به‌فردی دارد که این ارتباط را متمایز می‌کند.

این پیام‌ها در دام فیلتر‌های اسپم گرفتار نمی‌شوند، در میل‌باکس کاربر فراموش نمی‌شوند و نرخ کلیک‌شان می‌تواند دو برابر ایمیل باشد. از این امکان می‌توان برای تشویق کاربر به استفاده‌ی مجدد از اپ نیز استفاده کرد؛ چه اپلیکیشن مورد نظر باز باشد چه بسته.

اما این ابزار می‌تواند استفاده‌ی دیگری نیز داشته باشد که قالب یک جایگاه تبلیغاتی را به آن می‌دهد. می‌توان گفت در دنیای تبلیغات، پوش نوتیفیکیشن فرمت تبلیغاتی تازه‌ای به شمار می‌رود که استفاده از آن رو به افزایش است.

پوش نوتیفیکیشن‌ها در صورتی که درست استفاده شوند برای کاربران اپلیکیشن ارزش‌آفرین هستند. برای مثال کاربران ممکن است:

  • آخرین نتایج مسابقات ورزشی را روی لاک اسکرین موبایل خود دریافت کنند
  • پیام‌های کاربردی مثل اوضاع ترافیک، آب‌و‌هوا و هشدار‌های ویژه دریافت کنند
  • اطلاعاتی در خصوص ساعت پرواز، تغییرات احتمالی و غیره دریافت کنند
  • از پوش نوتیفیکیشن برای تشویق کاربر به انجام اقدامی عملی نیز می‌توان بهره گرفت. این اقدامات می‌توانند موارد زیر را شامل شوند:
  • تبلیغ یک محصول یا پیشنهاد ویژه به منظور افزایش فروش
  • بهبود تجربه‌ی کاربری
  • تبدیل کاربران ناشناس اپلیکیشن به مشتریان شناخته شده
  • دریافت فوری رسید تراکنش
  • هدایت کاربران به دیگر کانال‌های بازاریابی از جمله شبکه‌های اجتماعی

پوش نوتیفیکیشن چگونه کار می‌کند؟


به طور کلی بازیگران دخیل در ارسال و عملکرد این نوع اعلان این‌ها هستند:

  • سرویس پوش نوتیفیکیشن سیستم عامل (Operating System Push Notification Service-OSPNS): تمام سیستم‌های عامل از جمله iOS، اندروید، ویندوز و بلک بری، سرویس پوش نوتیفیکیشن خود را دارند.
  • ناشران اپلیکیشن‌ها: ناشران اپلیکیشن امکان استفاده از OSPNS را در اپلیکیشن خود گنجانده و سپس آن را روی اپ استور قرار می‌دهند.
  • اپلیکیشن سمت مشتری: اپلیکیشنی که کاربر استفاده می‌کند مختص یک سیستم عامل مشخص طراحی و روی دستگاه وی نصب شده است. این اپلیکیشن قادر است پیام‌های ارسال شده را دریافت و بلافاصله نمایش دهد.

اتفاقی که بین این سه بازیگر رخ می‌دهد نیز به این صورت است که ناشر اپلیکیشن، نرم‌افزار خود را در سرویس سیستم عامل مورد نظر (مثلاً اندروید) ثبت می‌کند. سرویس یاد شده نیز API خود را در اختیار اپ ناشر قرار می‌دهد. این API به اپلیکیشن اجازه می‌دهد با سرویس پوش نوتیفیکیشن سیستم عامل تعامل داشته باشد.

ناشر اپلیکیشن SDK مربوطه را به اپ خود می‌افزاید که در واقع یک مجموعه کد مختص سرویس پوش نوتیفیکیشن سیستم عامل یاد شده است. پس از این مرحله، اپلیکیشن روی اپ استور (مثلاً گوگل پلی) بارگذاری شده و در اختیار کاربر گذاشته می‌شود.

کاربر با مراجعه به اپ استور، اپلیکیشن ناشر را بر حسب کاربرد و نیازش دانلود و روی موبایل هوشمند خود نصب می‌کند. به محض باز شدن اپ توسط کاربر، شناسه‌های منحصر به فرد اپلیکیشن و دستگاهی که اپ روی آن نصب شده، روی سرویس پوش نوتیفیکیشن سیستم عامل ثبت می‌شود و سپس به اطلاع ناشر اپلیکیشن نیز می‌رسد.

ناشر اپلیکیشن این جزئیات را همراه با شناسه‌های منحصر به فرد مربوطه دریافت می‌کند. ناشر می‌تواند از طریق یک اینترفیس ساده هر یک از پیام‌های خود را به صورت دستی تهیه کند یا اینکه با استفاده از سیستم‌های اتوماسیون، پیام اتوماتیک تدارک ببیند.

ناشر در این مرحله می‌تواند تعیین کند هر پیام به کدام گروه از مخاطبان ارسال شود. ارسال بلافاصله‌ی پیام باشد یا برنامه‌ریزی آن برای ارسال خودکار نیز جزو گزینه‌هایی است که به ناشر حق انتخاب می‌دهند.

با این توضیحات مشخص است که می‌توان اعلان‌های پوش نوتیفیکیشن را به سمت بخش‌های مشخصی از جامعه‌ی مخاطبان هدف گرفت و حتی آنها را برای دسته‌ی مشخصی از کاربران شخصی‌سازی کرد؛ یعنی گروهی پیام A را دریافت کنند و گروه دیگر پیام B.

همین موضوع در مقایسه با تبلیغات کور پیامکی (SMS) مزیت عمده‌ای محسوب می‌شود؛ گرچه نیازمند مدیریت داده‌های مربوط به شناسه‌های کاربران اپلیکیشن است. اینترفیس خاصی نیز برای نگارش، هدف‌گیری و ارسال این پیام‌ها مورد نیاز خواهد بود.

این زیرساخت‌ هم می‌تواند توسط خود توسعه‌دهندگان و ناشران اپلیکیشن فراهم شود، و هم می‌توان آن را به صورت اجاره‌ای در اختیار گرفت. به همین دلیل بسیاری از ناشران ترجیح می‌دهند به جای آنکه این خدمات را از اول بسازند، آن را از سرویس‌دهنده‌ای معتبر اجاره کنند تا خودشان بتوانند روی تولید اپلیکیشن متمرکز بمانند.

ارائه‌دهندگان خدمات یاد شده ممکن است امکانات دیگری از قبیل سیستم گزارش‌دهی، برنامه‌ریزی، اتوماسیون بازاریابی موبایلی، امکان بخش‌بندی کاربران، مدیریت داده، امنیت و پشتیبانی چند پلتفرمی نیز به ناشران ارائه دهند.

استراتژی؛ قلب تبلیغات پوش نوتیفیکیشن


پوش نوتیفیکیشن یک مسیر ارتباطی مستقیم با کاربران محسوب می‌شود. با این حال ضروری است ناشران اپلیکیشن امکان این نوع ارتباط با کاربران خود را به چشم یک امتیاز نگاه کنند نه حق. در حقیقت ناشران باید از طریق پیامی که با پوش نوتیفیکیشن به دست کاربر می‌رسانند برای او ارزش‌آفرین باشند. در غیر این صورت کاربر پوش نوتیفیکیشن را خاموش می‌کند یا به آن توجه نخواهد کرد. برخی از کاربران نیز در صورت آزردگی بیش از حد، حتی ممکن است اپ را از روی موبایل خود حذف کنند.

گزارش‌های تحلیلی و ارزیابی، ابزار‌های مهمی هستند که می‌توان با استفاده از آنها به کیفیت عملکرد کمپین‌های پوش نوتیفیکیشن کمک کرد. در عین حال، نوشتن پیام‌های تاثیرگذار و متقاعد‌کننده نیز هنری است که می‌تواند برای کاربر ارزش‌آفرین واقع شود و اقدام عملی او را در پی داشته باشد.

همه‌ی این‌ها در قالب استراتژی و تاکتیک‌های پیام‌رسانی از طریق پوش نوتیفیکیشن قابل تعریف و آزمایش هستند. به همین علت پلتفرم‌های ارائه‌دهنده‌ی این نوع خدمات به واسطه‌ی سابقه‌ای که در اجرای کمپین‌های پوش نوتیفیکیشن دارند برای مشاوره در خصوص استراتژی تبلیغات پوش نوتیفیکیشن گزینه‌ی مناسبی محسوب خواهند شد.

با این حال برای اطلاع، می‌توان مواردی را برشمرد که هنگام تدوین استراتژی کمپین‌های پوش نوتیفیکیشن باید مد نظر قرار بگیرند:

۱. تعریف اهداف

تمام استراتژی‌های دنیا با مشخص کردن اهداف شروع می‌شوند. این اهداف تعیین‌کننده‌ی هدفگیری، ابزار‌های خلاق و البته بودجه‌ی تبلیغ‌دهندگان هستند. آگاهی از برند، خلق مشتری راغب، جذب کاربر، نصب اپلیکیشن یا پروموت محتوا از جمله اهدافی هستند که می‌توان برای یک کمپین تبلیغاتی پوش نوتیفیکیشن در نظر گرفت.

۲. هدفگیری مخاطب

مورد بعدی که باید به آن توجه داشت هدفگیری مخاطب است. پوش نوتیفیکیشن قرار نیست برای همه جذاب باشد. در حقیقت درست این است که مخاطب هدف مشخص شود و طبق ویژگی‌های آن هدفگیری خلاقانه‌ای صورت بگیرد. کشور، شهر یا حتی محله، پلتفرم (اندروید/iOS)، جنسیت، دستگاه موبایل، سرویس‌دهنده‌ی موبایل، سن و غیره از جمله مواردی هستند که به هدفگیری درست مخاطب کمک می‌کنند.

در این میان، موقعیت جغرافیایی کاربران هدف در پوش نوتیفیکیشن نقشی اساسی دارد. تمام سیستم‌های عامل موبایل برای در اختیار داشتن اطلاعات مربوط به لوکیشن کاربر از او اجازه می‌گیرند. برای مثال، سیستم عامل اندروید هنگام نصب اپلیکیشن‌های مختلف، به عنوان بخشی از فرایند نصب اجازه‌ی در اختیار داشتن اطلاعات لوکیشن کاربر را نیز از او طلب می‌کند.

در این میان، موقعیت جغرافیایی کاربران هدف در پوش نوتیفیکیشن نقشی اساسی دارد. تمام سیستم‌های عامل موبایل برای در اختیار داشتن اطلاعات مربوط به لوکیشن کاربر از او اجازه می‌گیرند. برای مثال، سیستم عامل اندروید هنگام نصب اپلیکیشن‌های مختلف، به عنوان بخشی از فرایند نصب اجازه‌ی در اختیار داشتن اطلاعات لوکیشن کاربر را نیز از او طلب می‌کند.

با در اختیار داشتن و استفاده از اطلاعات موقعیت جغرافیایی کاربران در کنار سایر ویژگی‌ها مثل الگوی رفتاری آنها، ناشران می‌توانند پیام‌های مرتبط‌تری برای مخاطبان خود ارسال کنند. به عنوان نمونه می‌توان موارد زیر را در نظر گرفت:

  • یک اپلیکیشن خدمات منزل می‌تواند در بخش‌های گرم‌تر کشور یا با ورود یک جبهه هوای گرم به منطقه‌ای خاص، برای کاربران خود در آن ناحیه پیشنهاد تخفیف تعمیر سیستم‌های سرمایشی ارسال کند.
  • یک بوتیک می‌تواند پیام دعوت کالکشن ویژه‌ی خود را برای کاربرانی که در شعاع مشخصی از بوتیک قرار دارند ارسال کند.
۳. خلاقیت

برای آنکه تبلیغ پوش نوتیفیکیشن مورد نظر بیشترین اثرگذاری را داشته باشد باید بتوان به نحوی تحسین مخاطب را برانگیخت یا حداقل او را سرگرم کرد. نکته‌ی مهم در این قسمت آن است که فضای موجود برای ابراز این خلاقیت محدود است.

۴. مدیریت تعداد نمایش آگهی

هر کسی که فکر می‌کند مدام و در هر زمان باید کسب‌و‌کار خود را به مشتریان بالفعل و بالقوه‌اش یادآوری کند به احتمال زیاد در اشتباه است. بسیاری از شرکت‌ها این روز‌ها نگران خستگی کاربران از اعلان‌های مکرر و استفاده‌ی بیش از حد از نوتیفیکیشن‌ها هستند؛ بنابراین باید به فکر چاره بود.

البته چاره‌ی این مشکل چندان پیچیده نیست؛ کافی است تعداد دفعات ارسال پوش نوتیفیکیشن‌ها را کاهش داد و روی محتوایی تمرکز کرد که می‌تواند واقعاً برای مشتری ارزش‌آفرین باشد. به عنوان یک قانون کلی، تنها زمانی باید به سراغ کاربر رفت که حرفی برای گفتن به او وجود دارد.

انتخاب ساعت و تاریخ مناسب برای برقراری ارتباطی اثربخش‌تر و استفاده از شیوه‌های غیر تهاجمی در موفقیت کمپین تبلیغات پوش نوتیفیکیشن نقش مهمی دارد.

۵. مدیریت بودجه

هر کجا صحبت از تبلیغات به میان می‌آید، بودجه‌بندی آن مقوله‌ی چالش‌برانگیزی محسوب می‌شود. آیا بهتر است تنها با یک آگهی وارد شد؟ آیا باید چند نمونه آگهی را تست کرد؟ آیا بهتر است کمپین پوش نوتیفیکیشن را با چند فرمت تبلیغاتی تنوع داد؟ این‌ها سوالاتی هستند که بر بودجه‌ی تبلیغات تاثیر مستقیم دارند و پیش از راه‌اندازی یک کمپین پوش نوتیفیکیشن جدید باید پاسخ داده شوند.

۶. تعیین معیار‌های ارزیابی موفقیت کمپین

تعیین یا عدم تعیین معیار‌های کلیدی عملکرد (KPI) بر اساس اهداف کسب‌و‌کار تبلیغ‌دهنده، تفاوت میان برگزاری یک کمپین موفق و یک شکست کامل را رقم خواهد زد. نرخ کلیک و تبدیل به تبلیغ‌دهنده کمک می‌کنند میزان موفقیت آنی پیام تبلیغاتی خود را درک کند، اما مزایای درازمدت کمپین را به او نشان نمی‌دهند.

در عوض معیار‌هایی نظیر میزان مشارکت، مقدار درآمد یا ارزش طول عمر مشتری (LTV)، تبدیل بلند مدت یا ماندگاری کاربر معیار‌هایی هستند که می‌توان برای درک اثربخشی یک کمپین پوش نوتیفیکیشن در دراز‌مدت مورد بررسی قرار داد و کیفیت کمپین‌های بعدی را بهبود بخشید.

واضح است که اگر این پارامتر‌ها در تعیین استراتژی پوش نوتیفیکیشن رعایت شوند، این نوع تبلیغ می‌تواند برد بزرگی برای کسب‌و‌کار‌ها به بار بیاورد.

آیا استفاده از پوش نوتیفیکیشن معایبی هم دارد؟


شاید بتوان محدودیت کاراکتر را بارز‌ترین عیب تبلیغات پوش نوتیفیکیشن دانست. این پیام مستقیماً به کاربران ارسال می‌شود، با این حال اگر به شکلی تهاجمی یا در زمان نامناسب به کار گرفته شود حتی می‌تواند نتیجه‌ی معکوس داشته باشد.

ویبره‌ی مداوم تلفن همراه کاربر در اثر پوش نوتیفیکیشن‌های متعدد از سوی یک اپلیکیشن، هر کاربری را دل‌زده می‌کند و اگر کاربری پوش نوتیفیکیشن اپلیکیشنی را ببندد، احتمال آنکه دوباره آن را باز کند بسیار کم است.

در نتیجه می‌توان گفت با وجود اثربخشی فوق‌العاده و مزایای منحصر به فرد پوش نوتیفیکیشن برای اهداف مختلف، استفاده‌ی مکرر و نابجا از این ابزار حتی می‌تواند به پاک کردن اپ از سوی کاربر و از دست رفتن او برای همیشه منجر شود.

تبلیغات درون اپلیکیشنی برای کسانی که می‌خواهند در عین اجتناب از معایب یاد شده، از مزایای این شکل تبلیغ یا مشابه آن بهره‌مند شوند گزینه‌ی مناسبی محسوب می‌شود.

مزایای تبلیغات پوش نوتیفیکیشن


۱. خلق ترافیک واقعی و عاری از ربات

ماهیت پوش نوتیفیکیشن به گونه‌ای است که کاربر از دریافت آن آگاهی دارد و پیش‌تر با این موضوع موافقت کرده است. طبیعتاً همین امر تا حد زیادی متضمن «واقعی» بودن دریافت‌کنندگان و ترافیک حاصل از آن خواهد شد و احتمال حضور ترافیک مصنوعی را از بین می‌برد.

محدود بودن تعداد نوتیفیکیشن‌های دریافتی و امکان لغو دریافت در هر لحظه، ویژگی‌هایی هستند که کیفیت بالا و حقیقی کمپینهای تبلیغات پوش نوتیفیکیشن را تضمین می‌کنند.

۲. بُرد و عملکرد استثنایی

پیام تبلیغ‌دهنده‌ی کمپین‌های پوش نوتیفیکیشن درست روی دستگاه موبایل کاربر ظاهر می‌شود. این موضوع حداکثر میزان دیده شدن و نرخ کلیک (CTR) بالای آن را در مقایسه با فرمت‌های تبلیغاتی متعارف‌تر در پی خواهد داشت.

همان‌گونه که پیش‌تر ذکر شد، یکی از ویژگی‌های فوق‌العاده‌ی پوش نوتیفیکیشن این است که برای به نمایش درآمدنشان نیاز نیست کاربر با اپلیکیشن یاد شده یا حتی دستگاه موبایل خود تعاملی داشته باشد. این باعث می‌شود کمپین‌های پوش نوتیفیکیشن برد و اثربخشی فوق‌العاده‌ای داشته باشند.

۳. بهبود نرخ جذب مشتری

استفاده از پوش نوتیفیکیشن پتانسیل فوق‌العاده‌ای برای جذب مشتری ایجاد می‌کند. با استفاده از این فرمت تبلیغاتی نسبتاً جدید می‌توان به بازار جهانی نیز دسترسی یافت و از هر کجای کره‌ی زمین کاربر یا مشتری جذب کرد.

۴. جذب کاربرانی با مشارکت و ماندگاری بالا

خیلی خلاصه شاید بتوان گفت پوش نوتیفیکیشن در مقام جایگاه تبلیغاتی، نسل جدیدی از تبلیغات هم‌سان (Native) به شمار می‌رود که نه‌تنها نسبت به محتوای اپلیکیشن، بلکه نسبت به منافع کاربر نیز هم‌سان است. با استفاده از پوش نوتیفیکیشن می‌توان به مخاطبانی دسترسی یافت که ذاتاً به محصول یا خدماتی خاص علاقه دارند.

پوش نوتیفیکیشن برای یادآوری محصول یا خدمات به مشتریان فعلی کسب‌و‌کار‌ها نیز ابزار مناسبی به شمار می‌رود. ثابت شده است ارسال منظم پوش نوتیفیکیشن، نرخ نگه‌داشت کاربر را تا ۲۰ درصد افزایش می‌دهد.

۵. امکانات منحصر‌به‌فرد شخصی‌سازی و دریافت آنی توسط کاربر

با استفاده از تبلیغات پوش نوتیفیکیشن می‌توان در کسری از ثانیه میلیون‌ها پیام تبلیغاتی برای مخاطبانی در سرتاسر جهان ارسال کرد و از دریافت آن توسط دستگاه کاربر مطمئن بود. زمان نمایش این پیام‌های تبلیغاتی با استفاده از امکانات ویژه قابل تنظیم است. این موضوع به ویژه در مورد پیشنهاد‌های مدت‌دار یا مثلاً رویداد‌های ورزشی می‌تواند حیاتی باشد.